Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. κ. Γιώργο Μακρή

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. κ. Γιώργο Μακρή 600 365 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το περιοδικό Security Report επισκέφτηκε τα γραφεία του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας που βρίσκεται στα Κ. Πατήσια και συνομίλησε με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του συνδέσμου κ. Γιώργο Μακρή, για όλα τα θέματα που απασχολούν το κλάδο της ασφάλειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μακρής έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό μας, μιλώντας για το έργο του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ασφάλειας σήμερα, αλλά και τα νέα σχέδια του Συνδέσμου για το 2020.

-Πότε ιδρύθηκε και με τι στόχο ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε;
-Είναι αλήθεια ότι στον κλάδο των εταιριών εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια η ανάγκη για μια δυναμική θεσμική πανελλαδική εκπροσώπηση.

Έτσι λοιπόν, ιδρύθηκε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε.) τον Ιούνιο του 2018 από 33 ιδρυτικά μέλη, όλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας. Οι στόχοι μας πολλοί και εξίσου σημαντικοί. Αρχικός στόχος ήταν σε γρήγορο χρονικό διάστημα να είμαστε νομικά κατοχυρωμένοι και νόμιμοι, κάτι που καταφέραμε τον Ιούλιο του 2018, αποκτώντας άδεια από το πρωτοδικείο Αθηνών, πραγματοποιώντας πρώτα όλες τις δραστηριότητες που έπρεπε να γίνουν ώστε να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Όλα τα μέλη χρηματοδότησαν την προσπάθεια, αλλά χωρίς τη φυσική παρουσία πολλών από εμάς, δύσκολα θα είχαμε το σημερινό αποτέλεσμα. Σήμερα έχοντας πλέον αποκτήσει τη δική μας έδρα, στην οποία στεγάζεται το γραφείο του Προέδρου, του διοικητικού συμβουλίου και μια διαμορφωμένη αίθουσα σεμιναρίων 20 ατόμων, συνεχίζουμε το πλάνο μας που έχει διάφορα μέτωπα, με βασικότερο την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, ως επαγγελματίες.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η βούληση της πολιτείας, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι που ήδη υπάρχουν. Είμαστε μάλιστα πρόθυμοι να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιοι φορείς να ελέγχουν και να τιμωρούν τους παράνομους που κάνουν εγκαταστάσεις, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες για την άσκηση του επαγγέλματος. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον τελικό καταναλωτή, ώστε να μην βάζει στο σπίτι του ή στην επιχείρηση του όποιον επικαλείται ότι τοποθετεί συναγερμούς και να ανοίγει την πόρτα μόνο σε νόμιμο εγκαταστάτη, καθώς και να ζητά να δει και τις δυο άδειες όχι μόνο την μια δηλαδή: άρθρο 2 Ι.Ε.Π.Υ.Α που αντικατοπτρίζει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης και μόνο. άρθρο 3 ΤΥΠΟΥ Β που επιτρέπει στον κάτοχο να κάνει εγκαταστάσεις και συντηρήσεις.
Δεν αρκεί η κατοχή μία εκ των δύο αδειών για να είναι κάποιος νόμιμος Δεύτερος και κύριος στόχος ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και επιτεύχθηκε πολύ σύντομα, ήταν η πανελλαδική συσπείρωση όλων των νόμιμων συναδέλφων εγκαταστατών συστημάτων ασφαλείας, όλοι κάτοχοι άδειας Ι.Ε.Π.Υ.Α. (άρθρο 2 & άρθρο 3).

-Ποιες ανάγκες της αγοράς έρχεται να καλύψει ο Σ.Α.Ε.Ε. Σ.Α.Ε;
-Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. συνιστά το συνδετικό κρίκο μεταξύ εισαγωγέων, προμηθευτών, Κέντρα λήψεως σημάτων, και τελικού καταναλωτή.
Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε ήρθε για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Νόμιμου και αδειούχου εγκαταστάτη, αλλά και του τελικού καταναλωτή, καθώς ο εγκαταστάτης έχει τεράστια ευθύνη για την Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. κ. Γιώργο Μακρή.
Το περιοδικό Security Report επισκέφτηκε τα γραφεία του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας που βρίσκεται στα Κ. Πατήσια και συνομίλησε με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του συνδέσμου κ. Γιώργο Μακρή, για όλα τα θέματα που απασχολούν το κλάδο της ασφάλειας στην Ελλάδα.

Ο πελάτης δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και καθίσταται εύκολη λεία στον οποιοδήποτε παράνομο εγκαταστάτη και στο τι αυτός θα του προτείνει για την ασφάλεια του.
Τις ποιοτικές και ασφαλείς εγκαταστάσεις μόνο ένας εξειδικευμένος και νόμιμος εγκαταστάτης μπορεί να τις εγγυηθεί.
Στα social media έχουν βγει διάφορα προϊόντα, είτε αυτά λέγονται προϊόντα συναγερμού, είτε προϊόντα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, κάμερες κ.λπ. τα οποία πουλιούνται με το κιλό.
Ο καταναλωτής δεν πρέπει να αγοράζει με το κιλό και πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό που τον διασφαλίζει είναι αυτό που θα του προτείνει ο νόμιμος εγκαταστάτης.
Δεν αρκεί ένας συναγερμός ή μια κάμερα να έχει CE.
Πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται με τα certificate του κατασκευαστή και οδηγίες στην ελληνική γλώσσα.

-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τι θα ζητούσατε από την πολιτεία για την επίλυση τους;
-Η αγορά αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ένα τεράστιο πρόβλημα και εδώ ακριβώς εστιάζεται ο σημαντικότερος στόχος μας, ο οποίος είναι η πάταξη των παράνομων μη αδειούχων εγκαταστατών, δηλαδή όλων όσων δρουν παράνομα εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Ελλάδα χωρίς καμία εξειδίκευση, χωρίς καμία πιστοποίηση, χωρίς την απαιτούμενη γνώση στο αντικείμενο και φυσικά χωρίς καμία άδεια Ι.Ε.Π.Υ.Α. από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρέπει να ανοίξουν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα γραφεία αδειών σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ώστε να γίνεται έλεγχος ποιοι είναι κάτοχοι αδειών και ποιοι όχι. Στο internet έχουν καταχωρηθεί χιλιάδες διαφημίσεις από εταιρείες και εγκαταστάτες που δηλώνουν ότι τοποθετούν συστήματα ασφαλείας. Το 80% από αυτά τα άτομα δεν μπορεί να βγάλει άδειες.
Με ένα μικρό έλεγχο στα social media, χιλιάδες ευρώ μπορούν να μπουν στα ταμεία του Ελληνικού κράτους από τους παραβάτες. Επίσης, θα ζητήσουμε να γίνει θεσμός το βιβλίο εγκατάστασης και συντήρησης, το λεγόμενο πιστοποιητικό εγκατάστασης, όπως το έχει π.χ. το αγαπητό επάγγελμα των τεχνικών Ασανσέρ, των τεχνικών καυστήρων και το πιστοποιητικό των ηλεκτρολόγων, και να υπογράφεται μόνο από νόμιμο και αδειούχο εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας.
Εάν θεσμοθετηθεί το πιστοποιητικό εγκατάστασης τότε θα σταματήσουν οι εγκαταστάσεις από παράνομους και οι ψευδείς συναγερμοί θα μειωθούν κατά μεγάλο ποσοστό, γιατί πλέον θα έχει την ευθύνη ο νόμιμος εγκαταστάτης και έτσι θα σταματήσει το άσκοπο τρέξιμο των διάφορων αστυνομικών μονάδων. Ο έλεγχος σε όλα τα κέντρα λήψεως σημάτων (Κ.Λ.Σ.) για το ποιοι κάνουν συνδέσεις συναγερμών, είναι ένα ακόμα ζήτημα!
Έχουν ΑΦΜ από διάφορα άλλα επαγγέλματα, αλλά άδεια Ι.Ε.Π.Υ.Α δεν υπάρχει.
Από έρευνα που έχουμε κάνει είμαστε σίγουροι ότι στους 100 εγκαταστάτες που συνδέουν συναγερμούς το πολύ οι 30 έχουν άδεια Ι.Ε.Π.Υ.Α, φυσικό επακόλουθο είναι να μην έχουν οι ίδιοι διακριτικό τίτλο και έτσι χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα των κέντρων λήψεως σημάτων. Πρέπει για το θέμα να λάβει γνώση το Υπουργείο Οικονομικών και το Σ.Δ.Ο.Ε. και να συνυπολογισθεί ότι οι παράνομοι και μη αδειούχοι δεν κόβουν παραστατικά, ούτε αγοράς, ούτε πώλησης, όπως επίσης δεν πληρώνουν, φόρους, προκαταβολή για την επόμενη χρόνια, φόρο επιτηδεύματος, Φ.Μ.Υ., Ε.Φ.Κ.Α., ΙΚΑ γιατί χρησιμοποιούν παράνομα άνεργους, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως δεν χρησιμοποιούν επαγγελματικό όχημα με διακριτικά Ι.Ε.Π.Υ.Α, αλλά ΙΧ επιβατικό με υλικά μέσα χωρίς παραστατικά! Δηλαδή εδώ μιλάμε για φοροδιαφυγή αρκετών εκατομμύριων.
Κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο, ανακαλύψαμε ότι έχουν δοθεί άδειες εργασίας κατηγορίας Β (άρθρο 3) σε πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους που δεν είχαν το δικαίωμα βάσει Νόμου να τις αποκτήσουν!
Πετύχαμε μετά από συνάντηση με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο ανάλογο τμήμα, να σταματήσουμε την ανανέωση αυτών των αδειών και να τηρηθεί ο Νόμος 3707/2008 κατά γράμμα.
Μην ξεχνάμε ότι ο Νόμος ορίζει αυτόφωρη διαδικασία με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη και πρόστιμο έως €30.000.

-Πόσα ενεργά μέλη αριθμεί ο σύλλογος αύτη τη στιγμή;
-Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. σήμερα έχει ξεπεράσει τα 140 μέλη με σταθερή ανοδική πορεία, και αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι συνάδελφοι μας, που δεν μας εμπιστεύτηκαν στην αρχή, αναγνωρίζουν πλέον το έργο μας και έρχονται κοντά μας για να υποστηρίξουμε όλοι μαζί το κοινό μας συμφέρον.

-Ποια άτομα απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου σας;
-Το διοικητικό συμβούλιο του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε αποτελείται από τα εξής άτομα:

  • Πρόεδρος | Γιώργος Μακρής
  • Αντιπρόεδρος | Ευάγγελος Διαμαντάτος
  • Γραμματέας| Σταύρος Κανδύλης
  • Ταμίας | Κωνσταντίνος Τσιάγκρας
  • Μέλος | Νίκος Ραυτόπουλος.

-Τι χρειάζεται να γίνει μέλος κάποιος στον Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε;
-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι ιδιοκτήτης ή μέτοχος επιχείρησης εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας, οποιασδήποτε εταιρικής μορφής χαρακτηρισμένης ως Ι.Ε.Π.Υ.Α. και:
Να έχει σε ισχύ την σχετική άδεια Ι.Ε.Π.Υ.Α. (άρθρο 2).
Να έχει σε ισχύ την σχετική άδεια Ι.Ε.Π.Υ.Α. (άρθρο 3 ΤΥΠΟΥ Β).
Να έχει ενεργό τον Κ.Α.Δ. 43211005 ή 80201001.
Να συμπληρώσει την σχετική αίτηση εγγραφής νέου μέλους, αποδεχόμενος τις υποχρεώσεις του απέναντι στον σύνδεσμο.
Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση του, να καταβάλει τα έξοδα της εγγραφής και την ετήσια συνδρομή του.

-Γιατί κάποια εταιρεία να γίνει μέλος στον Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε και ποιες από τις προϋποθέσεις πρέπει να πληροί;
-Οι λόγοι είναι πολλοί και για την οικονομία της συζήτησής μας θα σας αναφέρω τους κυριότερους: Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. απαρτίζεται μόνο από νόμιμους εγκαταστάτες και δεν δέχεται μέλη του εισαγωγείς -προμηθευτές του κλάδου, ιδιοκτήτες e-shop & ιδιοκτήτες Κ.Λ.Σ. ούτε σε συγγενικό πρόσωπο Α΄ βαθμού. Αυτό από μόνο του δείχνει την πρόθεση πλήρους υποστήριξης των συμφερόντων των εγκαταστατών συστημάτων ασφαλείας. Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. είναι η φωνή του εγκαταστάτη και με την θεσμική του ιδιότητα τον αντιπροσωπεύει σε δημόσιες υπηρεσίες & οργανισμούς, για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας.
Μέσα από το site: www.saeesae.gr μπορεί ο τελικός καταναλωτής να επιλέξει έναν εγκαταστάτη της αρεσκείας του, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι είναι πιστοποιημένος και απόλυτα νόμιμος, αφού είναι μέλος μας. Το forum που ετοιμάζουμε, θα ανέβει πολύ σύντομα και μέσα από αυτό οι εγκαταστάτες μέλη μας θα μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν τεχνικές πληροφορίες, προκειμένου να βοηθηθούν σε οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν, αποδεικνύοντας έμπρακτα, την απίστευτη αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας. Παράλληλα θα αναρτηθούν αν όχι όλα, τα περισσότερα τεχνικά φυλλάδια από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, με τα ανάλογα φίλτρα αναζήτησης ανά κατασκευαστή, ανά είδος κ.λπ. Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. φροντίζοντας πάντα για το κοινό συμφέρον του εγκαταστάτη, έχει πετύχει συμφέρουσες προσφορές, όσον αφορά συμβάσεις για νομική προστασία των μελών του συνδέσμου. Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. για την προστασία των εγκαταστατών έναντι του τελικού καταναλωτή έχει επιτύχει συμφέρουσα προσφορά από ασφαλιστική εταιρεία, όσον αφορά συμβάσεις για αστική ευθύνη των μελών του συνδέσμου.
Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. έχει μεριμνήσει για την δωρεάν εγκατάσταση- εφαρμογή και υποστήριξη στον Νέο Νόμο 4624/2019 της Ε.Ε. G.D.P.R. (Γ.Κ.Π.Δ.) πάντα προς το συμφέρον του εγκαταστάτη, την οποία και πετύχαμε. Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα των εγκαταστατών είναι εδώ και πολλά χρόνια, οι υπάρχουσες συμβάσεις με τα κέντρο λήψεως σημάτων, έως τώρα απραγματοποίητο όνειρο, όπου ήρθε ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. και το έκανε πραγματικότητα, έχοντας ήδη τροποποιήσει την παλιά σύμβαση με νέους όρους υπέρ των εγκαταστατών, με γνωστό κέντρο λήψεως σημάτων.
Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι το παράδειγμα προς μίμηση, ακολούθησαν και άλλα κέντρα λήψεως σημάτων, με τα οποία είμαστε σε επικοινωνία για την τροποποίηση τους. Έχει επιτευχθεί συμφωνία με εκπαιδευτικό ίδρυμα με ειδική οικονομική προσφορά και σημαντική έκπτωση στα δίδακτρα φοίτησης των εν δυνάμει μελών που χρειάζονται τον τίτλο «Ηλεκτρονικών σπουδών & εγκαταστάσεων συναγερμών». Απαραίτητη προϋπόθεση, η προεγγραφή στον σύνδεσμο και η παραμονή του για τουλάχιστον 5 έτη, όσο θα ισχύει και η άδεια Ι.Ε.Π.Υ.Α. που θα πάρει. Οι δράσεις και οι στόχοι μας συνιστούν έναν ακόμη λόγο προκειμένου ένας νόμιμος επαγγελματίας εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας να γίνει μέλος μας.

-Είναι αλήθεια πως η τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού πρέπει να γίνεται μόνο από αδειούχους Εγκαταστάτες Συστημάτων Ασφαλείας. Τι συμβαίνει όμως στην πράξη και τι κάνει ο σύλλογος για αυτό;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, εδώ και πολλά χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ούτε ο καταναλωτής είναι ενημερωμένος να ζητάει την ανάλογη άδεια του τεχνικού που επιλέγει και του εμπιστεύεται την ασφάλεια του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εγκαταστάσεις με σοβαρές ελλείψεις, χωρίς καμία απολύτως μελέτη, και φυσικά χωρίς την απαραίτητη προστασία που αρχικά προσδοκούσε ο πελάτης. Δυστυχώς σχεδόν καθημερινά μέσα από αυτοψίες και μετά από μία διάρρηξη-ληστεία, βιώνουμε την πλήρη απογοήτευση του τελικού καταναλωτή για την επιλογή του εγκαταστάτη, που του δήλωσε ότι ξέρει… και έχει βάλει πολλά συστήματα…, αλλά δεν του έδειξε την άδεια του γιατί πολύ απλά δεν είχε.
Ο σύνδεσμος μας, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού μέσα από τα social media, όσον αφορά τις άδειες που απαιτεί ο Νόμος να έχουν όλοι όσοι εγκαθιστούν ή συντηρούν συστήματα ασφαλείας. Παράλληλα έχει ξεκινήσει καταγγελίες, εντοπίζοντας παράνομους εγκαταστάτες μέσα από τα social media, από ηλεκτρονικούς καταλόγους κ.λπ., οι οποίες με αυτόφωρη διαδικασία, ακολουθούν την νόμιμη οδό.

-Τι έχει πετύχει με την παρουσία του μέχρι σήμερα ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε;
-Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. μέσα σε 20 μήνες ζωής είναι υπερήφανος για τα ακούραστα μέλη του Δ.Σ. και τις δράσεις του. Σε κάποιες από τις δράσεις μας έχουμε ήδη αναφερθεί, θα τις επαναλάβουμε όμως για να σας δώσουμε την πλήρη εικόνα των προσπαθειών μας Γεννήθηκε μέσα από το Viber και κατάφερε πολύ γρήγορα να συσπειρώσει τα μέλη του και να καλλιεργήσει ένα απίστευτο και πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας. Έχει δημιουργήσει στο viber το «saeesae 24 support» αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη του, όπου εκεί αλληλοβοηθούνται οι συνάδελφοι μας, σε καθημερινά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να σημειωθεί ότι ο ζήλος όλων ως προς την εξυπηρέτηση του συναδέλφου είναι απίστευτος. Είναι κάτι που το ζούμε καθημερινά και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Μέσω του συνδέσμου έχουν γίνει επιτυχημένες συνεργασίες μεταξύ μελών για ανάθεση μεγάλων και δύσκολων έργων. Αναγνωρίστηκε αμέσως από τους περισσότερους Προμηθευτές και Κ.Λ.Σ. του κλάδου μας οι οποίοι δήλωσαν επίσημα την συμπαράσταση τους στον αγώνα μας και την διάθεση βελτιστοποίησης της μέχρι τώρα συνεργασίας τους με τα μέλη μας. Δημιουργία site: www.saeesae.gr για την εξυπηρέτηση των μελών, αλλά και για την αναζήτηση πιστοποιημένου εγκαταστάτη από τον καταναλωτή. Δημιουργία φυσικής έδρας με γραμματειακή υποστήριξη και αίθουσα σεμιναρίων. Άμεση διακοπή παράνομων ανανεώσεων αδειών κατηγορίας Β’ (άρθρο 3) σε πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους που δεν δικαιούνται βάσει του σχετικού Νόμου. Αναγνώριση από τα περιοδικά του κλάδου με τα οποία έχουμε μία αγαστή συνεργασία.

Μέριμνα για την ιδανικότερη λύση και οικονομικότερη προσφορά, υποστήριξης στον Νέο Νόμο 4624/2019 της Ε.Ε. G.D.P.R. (Γ.Κ.Π.Δ.) πάντα προς το συμφέρον του εγκαταστάτη, την οποία και πετύχαμε. Συμφωνία με γνωστό εκπαιδευτικό ίδρυμα με ειδική οικονομική προσφορά σημαντικής έκπτωσης, στα δίδακτρα φοίτησης των μελών μας που χρειάζονται τον τίτλο «Ηλεκτρονικών σπουδών & εγκαταστάσεων συναγερμών». Καταγγελίες παράνομων εγκαταστατών σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο.

-Τι προσφέρει ο σύλλογος στην ενημέρωση, αλλά και επιμόρφωση των επαγγελματιών εγκαταστατών για τις νέες τεχνολογίες;
-Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία ειδικά στον κλάδο μας τρέχει με πολύ μεγάλες ταχύτητες, με αποτέλεσμα ένας τεχνικός που θέλει να ακολουθεί την εξέλιξη της, να αναζητεί συνεχώς τεχνικά σεμινάρια μέσα από προμηθευτές ή από τα social media. Ο σύνδεσμος μας διοργανώνει τεχνικά σεμινάρια, σε συνεργασία με εισαγωγείς προμηθευτές του κλάδου, που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας, για την συνεχή αναβάθμιση τεχνογνωσίας των μελών μας, στα νέα προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες.

-Ποιες είναι οι συμβουλές σας απέναντι στους τελικούς πελάτες των έργων ασφάλειας, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για ιδιώτες;
-Η εύκολη πρόσβαση, κυρίως μέσω διαδικτύου, που έχει κάποιος σε αναζήτηση λύσεων για την ασφάλειά του, δημιουργεί σύγχυση στους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα ασφαλίσουν τον χώρο τους. Ας μην γελιόμαστε. Το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να λυθεί μέσα από «έτοιμες» λύσεις που παρουσιάζονται σε φυσικά ή ηλεκτρονικά ράφια. Δεν γίνεται δηλαδή να ψάξουμε στο διαδίκτυο και να αγοράσουμε κάτι έτοιμο που θα ταιριάζει στις ανάγκες μας. Αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνει μόνο ένας καταρτισμένος και πιστοποιημένος τεχνικός συστημάτων ασφαλείας. Πολλές φορές συναντάμε και συστήματα αμφιβόλου προελεύσεως που εισάγονται για μια μόνο φορά μέσω εργοστασίων της Ασίας και δεν υποστηρίζονται ούτε από τους ίδιους τους εισαγωγείς. Με λίγα λόγια καλή είναι η πληροφόρηση, αλλά όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε το σύστημα ασφαλείας που θα προστατέψει τα μέλη της οικογένειάς μας και την περιουσία μας, επιβάλλεται να πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού.

-Ποια είναι τα νέα πλάνα του συνδέσμου για το 2020;
Πάταξη των παράνομων εγκαταστατών, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και φυσικά το Υπουργείο δικαιοσύνης. Αυτός είναι μόνιμος στόχος και δεν θα σταματήσουμε ποτέ, μέχρι να εντοπίσουμε και τον τελευταίο παράνομο εγκαταστάτη, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδος. Ενημέρωση του κοινού για την Νομιμότητα και την πιστοποίηση του εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας που επιλέγει για την ασφάλεια του στον χώρο του. Συμμετοχή σε κάθε συνέδριο του κλάδου μας. Συμμετοχή σε κάθε σεμινάριο του κλάδου μας. Συμμετοχή σε κάθε έκθεση του κλάδου μας. Δημιουργία forum μέσα από το site www.saeesae.gr μόνο για τα μέλη μας, για ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και ανάρτηση τεχνικών φυλλαδίων.

Αναβάθμιση του site ώστε ο πελάτης ή ο ενδιαφερόμενος να βρίσκει τον νόμιμο εγκαταστάτη ανά Νομό και Περιοχή. Δελτίο Εργασιών Συντήρησης Εγκατάστασης Συναγερμού για συντομογραφία (Δ.Ε.Σ.Ε.Σ.) Για να μην σας κουράζουμε, θα προσπαθήσουμε να σας αναπτύξουμε την φιλοσοφία του, σε μία σύντομη περίληψη. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Δελτίο Εργασιών Συντήρησης Εγκατάστασης Συναγερμού (Δ.Ε.Σ.Ε.Σ.) σε κάθε εγκατάσταση συναγερμού που είναι συνδεδεμένη με Κέντρο Λήψεως Σημάτων και μετά από σήμα συναγερμού υποχρεώνει την Ελληνική Αστυνομία για άμεση επέμβαση. Το δελτίο αυτό, θα έχει ετήσια ισχύ και ενημέρωση εργασιών συντήρησης από αδειούχο πιστοποιημένο εγκαταστάτη, όπου μαζί με την υπογραφή του, θα αναγράφει και τον αρ. αδείας του με την ημερομηνία λήξης υποχρεωτικά. Σε περίπτωση που ο εγκαταστάτης δεν πάει ο ίδιος και στείλει τον υπάλληλο τεχνικό του, θα υπογράφει φυσικά ο τεχνικός, αφού και αυτός είναι υποχρεωμένος να έχει την σχετική άδεια εργασίας από το Υπουργείο.

Μέσα από αυτή την τροποποίηση του νόμου, θα καταφέρουμε να προστατέψουμε τον τελικό καταναλωτή γνωρίζοντας πλέον εκείνος, ότι ο εγκαταστάτης που επέλεξε και υπογράφει στο Δελτίο Εργασιών Συντήρησης Εγκατάστασης Συναγερμού (Δ.Ε.Σ.Ε.Σ.) είναι Νόμιμος, αδειοδοτημένος από το Υπ. Προστ. του Πολίτη και πιστοποιημένος από τον Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. εγκαταστάτης και ο πλέον κατάλληλος για να καλύψει τις προσδοκίες του, όσον αφορά την σωστή μελέτη και σωστή εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας βάσει Ευρωπαϊκών προδιαγραφών Grade 1-4, άγνωστες λέξεις για τον καταναλωτή, που τις μαθαίνει μόνο όταν επιλέξει έναν πιστοποιημένο εγκαταστάτη. Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλοί εισαγωγείς-προμηθευτές πουλάνε τα συστήματα ασφαλείας σε οποιονδήποτε, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε χέρια ανειδίκευτων και παρανόμων εγκαταστατών. Ο σύνδεσμος μας, για να προστατεύσει τον τελικό καταναλωτή, προσπαθεί να πιέσει τους εισαγωγείς να μην προμηθεύουν παράνομους εγκαταστάτες. Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε ο σύνδεσμος θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με γνωστούς Οίκους του εξωτερικού, για την δημιουργία του πρώτου πανελλαδικού εμπορικού συλλόγου στα συστήματα ασφαλείας.

Όσον αφορά τα κέντρα λήψεως σημάτων, έχουμε διαπιστώσει από παράπονα των πελατών μας ότι ορισμένα από αυτά δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες που υπόσχονται, με αποτέλεσμα ο πελάτης να μην είναι ικανοποιημένος και να αναγκάζονται οι εγκαταστάτες, να τον μεταφέρουν σε άλλα κέντρα λήψεως σημάτων, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του, όσον αφορά την ασφάλεια του.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί από όλα τα κέντρα, τότε ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. θα προωθήσει την ιδέα για την δημιουργία ενός Νέου πανελλαδικού κέντρου λήψεως σημάτων, οπτικού ελέγχου και τηλεματικής, μιας και είμαστε οι ειδικοί της ασφάλειας και της προστασίας και μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή, προστατεύοντας σωστά την περιουσία του και την Οικογένεια του. Παράλληλα με το κέντρο λήψεως σημάτων ο σύνδεσμος μας έχει στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο πιστοποιημένων και νόμιμων συνεργατών με σκοπό την άμεση και υπεύθυνη τεχνική υποστήριξη των πελατών μας, σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο συνεργατών μας, απαρτίζεται μόνο από εγκαταστάτες που είναι ενεργά μέλη του συνδέσμου.

Ο σύνδεσμος μας και εγώ προσωπικά σαν Πρόεδρος του Δ.Σ. υποσχόμαστε να διακυβεύουμε τα συμφέροντα του εγκαταστάτη ενώ παράλληλα να προστατεύουμε τον τελικό καταναλωτή από τους ανειδίκευτους μη πιστοποιημένους και παράνομους εγκαταστάτες.